Åpning av historisk vandrerute fra Nes til Nilsebu (535)

Fellestur

Fra dato
17. september 2020 kl. 14:00
Til dato
20. september 2020 kl. 19:00
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Turkatalog2020_Historisktur, Historiskvandrerute, Stakken, Turkatalog2020, Nilsebu, Viglesdalen, Hyttetur, Tematur
Arrangører
Stavanger Turistforening, Hjelmeland Turlag , Voksengruppa STF
Turområde
Ryfylkeheiane (se kart)
Turkode
535
Dette arrangementet er over!

Fra uminnelige tider har det vært ferdsel både til lands og til vanns i vårt langstrakte land. Ferdsel har gått over fjellvidder og breer, langs skogstrekninger og på sjøen, mellom bygder, grender, byer og gårder. Mange av de gamle rutene har for lengst forsvunnet, men det finnes fortsatt synlige veifar og mangfoldige ferdselsminner igjen. Bli med på åpning av den Historiske vandreruten fra Nes til Viglesdalen, videre til Stakken og Nilsebu. 

Dag 1 - Nes til Viglesdalen, 7 km.
Oppmøtested ved tursenteret i Stavanger sentrum. Vi kjører buss til Nes i Årdal. Avgangstid 15.00 (kl.14.00 fra Stavanger). Hele turen går på en fascinerende driftevei som ble bygget av svenske ”slusker” i årene 1907-1912. Ruten starter ved parkeringsplassen på Nes og går på bro over Storånå. Videre i østlig retning i jevn stigning hvor Sendingfossen, Hiafossen og Granefossen passeres. På motsatt side av elva kan en se den nedlagte garden Hia. Stien fortsetter sør for en liten fjellrygg, over en kneik og fram til en forseggjort steinbro som fører over elva mellom Viglesdals- og Hiavatnet. Drifteveien fortsetter på nordsiden av Viglesdalsvatnet og gjennom ura Kvitaråsa. Høyt oppe stikker formasjonen Risen seg fram i den bratte fjellveggen. Like før en er framme ved Viglesdalshyttene passeres tuftene etter garden som lå her inne. Viglesdalen turisthytte er idyllisk plassert mellom store fjellsider, gresskledde bøer og Viglesdalsvatnet. 

Den nye hovedhytta går inn i en lang tradisjon av STF-hytter i Viglesdalen. Turistforeningen har merket løype gjennom dalen i over ett århundre, og det nærmer seg faktisk 100 år siden den første turisthytta sto ferdig. I dag kan vandrere oppleve fire generasjoner turisthytter i dalen, den eldste er riktig nok ikke i bruk av STF, men av det lokale beitelaget. De tre første hyttene ble bygget i 1922, 1931 og 1991. Mang en heiatraver har altså overnattet i Viglesdalen så langt, og vi håper det blir mange flere som kommer til dalen for å oppleve roen, naturen og kulturhistorien.

Vel fremme i Viglesdalen blir det festmiddag og offisiell åpning av historisk vandrerute.

Dag 2 - Fra Viglesdalen til Stakken, 8.9 km. 
Ruten følger drifteveien i østlig retning over Viglesdalsbøen og opp Benkjene. Fra sperredammen i Steggjaskaret fortsetter stien over en markert morenerygg. Ryggen er et resultat av et samløp mellom to bretunger og har derfor fått preg av en kvass kam. Ruten fortsetter forbi Steggjadalen, mot Uføresdalen og opp Slengjen til Klinkehorten (1010 m.o.h.). Her er kampesteiner i alle størrelser strødd utover. Ved ”kompasset” har små og store fjellvandrere i årenes løp samlet steiner og skrevet initialene sine. Her oppe er det en makeløs utsikt over fjellheimen og på fine dager kan en se Folgefonna. Fra Klinkehorten bærer det bratt ned til Stakken og fram til hytta. Steinblokken i skaret vest for den gamle gjeterhytta ligner på en høystakk, derav navnet. 

Det grønne og innbydende området rundt Stakken står i en særstilling for fiskeentusiaster og bærplukkere. Ikke rart at folk brukte området for 9000 år siden! Stakken har lang tradisjon som overnattingssted for fjellvandrere. Allerede i 1911 var det en meget enkel hytte her. I 1995 ble den nye turisthytta bygget på en haug like ved Stakkavatnet.

Dag 3 - Stakken til Nilsebu, 8.5 km.
Ruten går vest for Stakkavatnet og fortsetter mellom dette og Dyrgrovvatnet. På platået ovenfor Dyrgrovvatnet går løypen over et flatt, lavt og smalt berg mellom to tjørn Kannekleiv. Løypen fortsetter ned til Storhillervatnet. Storhilleren ligger under fjellveggen i nordenden av vatnet. Her har arkeologer påvist en over 7000 år gammel boplass. Stien fortsetter inn Storhillerdalen. Her er stidele for løypen til Grasdalen. Løypen fortsetter østover inn dalen hvor den svinger bratt opp, fortsetter over fjellet og fram til Snetonå Den gamle drifteveien følges videre ned til Nilsebuvatnet og krysser Storånå på helårsbro. Herfra kort vei bort til hytta.

Vel fremme på Nilsebu blir det velfortjent middag. Nilsebu er hytta for deg som liker å fiske, her er nemlig sjansene gode for å dra opp nok fisk til dagens middag. Nilsebu ligger like ved det regulerte Nilsebuvatnet og ved utløpet av Gråfollånå. 

Dag 4 - Nilsebu til Nisebudammen og hjem
God frokost og rolig start på dagen. Vi bruker dagen i området og turleder kommer med forslag til tur før vi returnerer (taxi og båt) ut Lysefjorden. 

Turledere:
Driftsleder i STF Per Henriksen

Priser medlem/ ikke medlem: 2350,- / 2550,-

Hva dekker prisen:
Turledelse, buss fra Stavanger til Nes, overnatting og middag (inkludert festmiddag), taxi fra Nilsebudammen og båt ut Lysefjorden til Lauvvik. Herfra må taxi bestilles eller transport avtales internt med gruppa, vi oppfordrer til samkjøring og at oppgjør skjer mellom deltakerne. Kostnad for privatkjøring er kr 3/km pluss eventuelle ferjer og bomavgift som deles på alle inkludert sjåføren.

Kart:
Turkart Hjelmelandsheiene 1: 50 000.
Trenger du utstyr eller kart til turen, anbefaler vi deg å stikke innom vårt tursenter.

Utstyr som turdeltakerne må ha med:
Av sikkerhetsmessige årsaker kreves det riktig og viktig bekledning og utstyr i sekken. Vi viser derfor til vår pakkeliste for sommerturer. Se også DNTs filmer med tips om hvordan pakke sekk sommer.

Vilkår for deltakelse på fellesturer: 
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i våre generelle vilkår.

Medlemskap i DNT
På denne turen er det tillegg i prisen for de som ikke er medlemmer. Vi oppfordrer likevel alle til å melde seg inn og støtte vårt arbeid med å få flere ut på tur. Bli medlem i DNT!

UT.no
Mer generell informasjon finner du på hele Norges turplanlegger

Følg oss på Facebook Turer for voksne Stavanger Turistforening

Åpning av historisk vandrerute fra Nes til Nilsebu (535)

Fra uminnelige tider har det vært ferdsel både til lands og til vanns i vårt langstrakte land. Ferdsel har gått over fjellvidder og breer, langs skogstrekninger og på sjøen, mellom ...

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • John Petter Nordbø
  • Per Henriksen