Fra Viglesdalen til Lysebotn (737)

Fellestur

Fra dato
28. august kl. 09:30
Til dato
31. august
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Voksne, Seniorer
Turtyper
Fellestur, Fottur, Hyttetur, Betjenthytte
Arrangører
Stavanger Turistforening, STF 60+
Turområde
Ryfylkeheiane (se kart)
Turkode
737
Dette arrangementet er over!

På denne turen står opplevelsene i kø. Vi skal innom STFs aller nyeste hytte Viglesdalen, før turen går over Klinkehorten på vei til Stakken. Deretter på lett sti til Nilsebudammen og skyss til Lysebotn. Her avlegger vi Hauane B&B et besøk med traktering og omvisning på gården. Tre retters middag og overnatting tar vi på Lysefjorden turisthytte, hvor vi tidlig neste morgen tar hurtigbåten tilbake til Stavanger.

Fredag 28. august:
Oppmøte på parkeringsplassen utenfor STFs lokaler i Olav Vs gate (Jernbanelokket) kl. 9.30. Herfra tar vi buss til Nes i Årdal hvor turen starter. Hele turen går på en fascinerende driftevei som ble bygget av svenske ”slusker” i årene 1907-1912. Ruten starter ved parkeringsplassen på Nes og går på bro over Storånå. Videre i østlig retning i jevn stigning hvor Sendingfossen, Hiafossen og Granefossen passeres. På motsatt side av elva kan en se den nedlagte garden Hia. Stien fortsetter sør for en liten fjellrygg, over en kneik og fram til en forseggjort steinbro som fører over elva mellom Viglesdals- og Hiavatnet. Drifteveien fortsetter på nordsiden av Viglesdalsvatnet og gjennom ura Kvitaråsa. Høyt oppe stikker formasjonen Risen seg fram i den bratte fjellveggen. Like før en er framme ved Viglesdalshyttene passeres tuftene etter garden som lå her inne. Turen er 6,9 km og tar 3 timer. Vi innlosjerer oss på STFs nyeste hytte i Viglesdalen, lager middag og koser oss. 

Lørdag 29. august:
Etter frokost og utvask går vi til Stakken. Ruten følger drifteveien i østlig retning over Viglesdalsbøen og opp Benkjene. Fra sperredammen i Steggjaskaret fortsetter stien over en markert morenerygg. Ryggen er et resultat av et samløp mellom to bretunger og har derfor fått preg av en kvass kam. Ruten fortsetter forbi Steggjadalen, mot Uføresdalen og opp Slengjen til Klinkehorten (1010 m.o.h.). Her er kampesteiner i alle størrelser strødd utover. Ved ”kompasset” har små og store fjellvandrere i årenes løp samlet steiner og skrevet initialene sine. Her oppe er det en makeløs utsikt over fjellheimen og på fine dager kan en se Folgefonna. Fra Klinkehorten bærer det bratt ned til Stakken og fram til hytta. Steinblokken i skaret vest for den gamle gjeterhytta ligner på en høystakk, derav navnet. Turen er 8,5 km lang og tar 4 timer. Middag og kveldskos.

Søndag 30. august:
Etter frokost og utvask går vi til Nilsebudammen. Ruta går langs sørsiden av Stakkavatnet og Storhillervatnet, vest for Nilsebuvatnet og fram til Nilsebu dam. Turen er ca 4 km lang og tar 2 timer. Ved dammen får vi skyss til Hauane Bed&Breakfast. Vi blir møtt på tunet av vertskapet som vil traktere oss med mat og drikke og gi oss en omvisning på stedet. Etter dette blir vi fraktet til Lysefjorden turisthytte for overnatting og tre retters middag. 

Mandag 31. august:
Etter tidlig frokost går vi ned til kaien i Lysebotn og tar hurtigbåten tilbake til Stavanger.

Turledere:
Guro Waksvik, 979 84 811, Ann Elin Bendiksen.

Priser:
Medlem kr 2990, ikke medlem kr 3890.

Hva dekker prisen:
Turledelse, buss, båt, skyss i Lysebotn, overnatting Viglesdalen og Stakken, omvisning og mat Hauane B&B, overnatting og tre retters midag Lysefjorden turisthytte.  Den enkelte må ha med egen tørrmat. 

Kart:
Hjelmelandsheiene 1: 50 000

Utstyr som turdeltakeren må ha med:
Vanlig turtøy og lakenpose. Se ellers DNTs pakkeliste for sommerturer. 

Utstyr som kan være kjekt å ha med:
Solbriller, solkrem, kikkert og fotoapparat. 

Planleggingsmøte:
Mandag 24. august kl. 18 i STFs lokaler.

 

Fra Viglesdalen til Lysebotn (737)

På denne turen står opplevelsene i kø. Vi skal innom STFs aller nyeste hytte Viglesdalen, før turen går over Klinkehorten på vei til Stakken. Deretter på lett sti til Nilsebudammen ...

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Guro Waksvik
  • Ann-Elin Bendiksen