Over høgheia fra Stranddalen til Krossvatn (535)

Fellestur

Fra dato
6. september 2019 kl. 13:00
Til dato
8. september 2019
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Topptur, Naturlos, Tematur, Stranddalen
Arrangører
Stavanger Turistforening, Voksengruppa STF , Stranddalen turisthytte
Turområde
Etne- og Saudafjellene, Ryfylkeheiane (se kart)
Turkode
535
Dette arrangementet er over!

En tur preget av sterke motsetninger mellom ressursutnyttelse og verneinteresser i villreinjegerens rike. Turen går i kraftutbyggernes kjerneområde, men for det meste utenfor menneskeregulerte områder. Vi vandrer gjennom frodig vegetasjon omringet av bratte og forrevne klippevegger. På Stranddalen venter «John Anton å di» med tre-retters middag og lune stuer. Mot Krossvatn passerer vi fiskerike vann, jakthytter, dyregraver og hidlere  i hjertet av Suldals bortgjemte fjellheim. Vi er overlatt til oss selv og «gourmetgubben» og sammen gjør vi kvelden til en sjelden opplevelse. Bli med på et av høstens store tureventyr.

Planleggingsmøte:
STF Tursenter Olav V gate 18, 4001 Stavanger tirsdag 3/9 kl 18. Fordeling i biler og oppmøtested avtales på planleggingsmøtet.

Avreise fredag:
Vi avtaler på forhånd plass i privatbiler og kjører fra Stavanger/Sandnes i ett-tiden på fredag. Vi kjører Ryfylkeveien og videre til Øvre Moen på vei til Blåsjø. Der parkerer vi bilene som hentes på søndag. Tidligere på dagen har vi plassert biler der vi kommer fram på søndag. Vi går oppetter Moakvelven og videre i 1100m høyde inn mot Stranddalen som ligger på litt under 1000m i et fyllittlandskap med en utrolig flora som er vidkjent over hele Norge. Etter to timers gange fram til Stranddalen venter en treretters gourmetkveld der vi bare er gjester og blir bortskjemt av det blide vertskapet. Vel fortjent som grunnlag for en spennende dag to.

Lørdag:
Vi nyter nybakte rundstykker på Stranddalen og tar oss god tid før vi passerer det kjente Smørslago på vei inn i den lettgåtte Venaheia som er en kjempemessig fjellhage med fiskerike vann og spennende flora. Er været bra kan vi kose oss med nystekt, fersk fjellørret, her eller seinere på turen. Vi kommer til Urdskaret med en praktfull utsikt mot Napen og de mektige fjellene nord og øst i Dyraheio. Vi passerer Dyralaupskvelven, Kaldavatnet og Nøvlenuten på 1237m og fortsetter videre mot Krossvatn på 1090m. Etter å ha studert velkjente dyregraver er vi framme ved Krossvatn etter 7-8 timers vandring i Suldals indrefilet. Krossvatn er en tradisjonell og fin hytte innerst i Dyraheio. Her nyter vi en gourmetmiddag tilrettelagt av oss selv med god hjelp fra en stor overraskelse, «gourmetgubben». Vi nyter kvelden og våkner til en herlig frokost, den vanlige utvasken og rolig start på dag tre.

Søndag:
Turen i dag går i et flott høyfjellsterreng på 1100m. Vi kommer etter et par timer fram til Djupa Hola og Skreivasskleivane ved Blåsjø der vi har biler parkert. Mens de fleste rusler videre langs anleggsveien henter noen av oss biler på Øvre Moen og vi kjører sammen til Oddatjørndammen på Ulla Førre kraftanlegget. Den er Norges høyeste fyllingsdam. Deretter kjører vi hjemover via Gullingen og fergene fra Nesvik og Tau/Oanes. Vi er vel hjemme i femtida på søndag.

Turledere:
Bjørn Kristoffersen 90572602 og Olaf Egge

Priser medlem/ikke medlem:  1750,-/2250,-

Hva dekker prisen:
Overnatting, middager, frokost og nistepakke på Stranddalen, turledelse og administrasjon.

Kart:
Turkart Suldalsheiene 1:50 000
Trenger du utstyr eller kart til turen, anbefaler vi deg å stikke innom vårt tursenter.  

Utstyr som turdeltakeren må ha med:
Se DNTs pakkeliste for sommerturer. Spesielt viktig med gode fjellstøvler og klær for fjellturer på høsten (vann- og vindtette, ullundertøy) og lakenpose (sovepose) er ikke tillatt på Stranddalen.

Krav til deltakerne: 
Dette er en tur for erfarne fjellfolk med god kondisjon, som er vant til å gå langt med sekk.

Vilkår for deltakelse på fellesturer: 
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i våre generelle vilkår.

Medlemskap i DNT
På denne turen er det tillegg i prisen for de som ikke er medlemmer. Vi oppfordrer likevel alle til å melde seg inn og støtte vårt arbeid med å få flere ut på tur. Bli medlem i DNT!

UT.no
Mer generell informasjon finner du på hele Norges turplanlegger

Følg oss på Facebook Turer for voksne Stavanger Turistforening

Over høgheia fra Stranddalen til Krossvatn (535)

En tur preget av sterke motsetninger mellom ressursutnyttelse og verneinteresser i villreinjegerens rike. Turen går i kraftutbyggernes kjerneområde, men for det meste utenfor menneskeregulerte områder. Vi vandrer gjennom frodig vegetasjon ...

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Olaf Egge
  • Bjørn Kristoffersen