SignaTUR - Ryfylkeheiene på langs etappe 4 (525)

Fellestur

Fra dato
25. juli kl. 08:00
Til dato
28. juli
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Hyttetur, Langtur, Turkatalog2019, Signatur, Ryfylkeheiene
Arrangører
Stavanger Turistforening, Voksengruppa STF
Turområde
Ryfylkeheiane, Sørlandet
Turkode
525
Dette arrangementet er over!

Interessen for lange hytte-til hytte-turer i norske fjell og fjorder øker. Ta en SignaTUR og opplev de aller flotteste fjellområdene og vandrerutene i Ryfylkeheiene. Ryfylkeheiene på langs er en langtur som gir deg Ryfylkeheiene på sitt beste, en dannelsestur som bør være på enhver rogalendings "bucket list". Se alle etappenebeskrivelsene her og bli med oss på fellestur (tur 522, 523, 524 og 525).

Ryfylkeheiene på langs, etappe 4, Hunnedalen - Kvitlen
Fra parkeringen ved Tveitebrekka i Hunnedalen gjennom kupert landskap til Tomannsbu. Videre inn i de grønne og frodige Bjerkreimsheiene. Dype daler og bratte fjellsider ned mot den sørligste hytta på Ryfylkestien, Kvitlen. Retur til Eikebrekka og riksvei 117. 

Planleggingsmøte:
23/7 kl 18 i STF Tursenter

Avreise (tid, sted og transportmiddel):
Avgang med privatbiler til Hunnedalen. Retur med taxi tilbake til bilene etter endt tur. 

Dag 1, Hunnedalen - Tomannsbu
Fra parkeringsplassen ved rv. 45 vest for Tverråtjørn over elva og bratt opp Tveitabrekka. Videre over snaufjell og på skrå nedover svaberg som kan være glatte i regn og frost. Vest for Øydevatn krysses elva på helårsbro. Videre mot sør i småkupert, frodig lende. Bratt opp Flåskaret og i vekslende, til dels myrlendt terreng, før det bærer ned til Djupevatn og hytta. Gode fjellsko eller støvler er et must når det er mye nedbør. Det er flere bløte partier som en skal passere på vei inn til hytta.

Dag 2, Tomannsbu - Støle
Turen starter i frodig og småkupert terreng langs Djupevatn, Kilen og Vassvollvatnet. Videre vest for ytre Skredåvatnet. Fra stiskillet mot Skredå ved Flæe går man sørvest gjennom Trongane ned til Øyestøl. Her ble det drevet gjestgiveri på 1800-tallet. Videre i slettelandskap som veksler mellom myr og tørrere parti. 

Dag 3, Støle - Kvitlen
Løypa går hovedsakelig gjennom bjørkeskog og over myrdrag. Den idylliske Kvitlaåna renner vekselvis rolig og stille med enkelte stryk der elva blir smalere. I dype kulper er det verd å prøve fiskelykken. Siste stykket fram til Kvitlen i flatt terreng før en liten bakke ned til hytta.

 

Dag 4, Kvitlen - Eikebrekka
Stien fra Eikebrekka inn til Kvitlen følger den gamle drifteveien mellom Ørsdalen i Bjerkreim og Sirdal. Stien går først nedover en steinete li inntil den møter den gamle drifteveien nede i dalen etter ca. 1 km. Drifteveien passerer den nedlagte fjellgarden Austdal og noen fine hellere innover Austdalen. Når du har gått ca. 1,4 km ser du et lite tjern på venstre side av bekken. Ca 100 meter opp i lia på høyre side ligger Austdalhedleren. Langs nordsiden av Laugarvatnet er stien fint steinsatt og delvis bygget ut i vannet. Nede ved vannet i den nordvestre enden av Laugarvatnet, ligger først en stor heller under fast fjell, Austdalstølen. Den trange Laugarvasshedleren ligger bare 5 meter fra stien i østenden av Laugarvatnet, og har en stor stein med T-merke på toppen. 

Fra Laugarvatnet fortsetter den gode stien nedover gjennom bjørkeskog og til stidelet mot Bjordal. I bakkeskråningen mellom gamle trær står enda gardshuset på Brattabø. Flere tufter vitner om stor aktivitet i tidligere tider. Stien fortsetter gjennom et enestående vakkert kulturlandskap fram til Kvitlen. Her ligger ruiner etter den tidligere fjellgarden Kvitlen, som har vært bebodd fra middelalderen og fram til 1935 da husene brant ned og folkene flyttet fra garden. Tufter etter kvernhus og korntørke ligger tett inntil elven. Videre fortsetter stien i kanten av en myr frem til hengebro over elven fra Nordre Kvitladalen, og opp den siste kneiken til den flotte turistforeningshytta. 

NB! Turleder har med hund. Det er en brukshund som bærer kløv og sover ute. Hvis dette ikke er ok for deg, ta kontakt så dropper turleder å ha med hunden. 

Turledere: 
Kaja Raa Storaker (41677693), Amy Mir og Anders Bringedal.

Mat:
Middag er inkludert. Ta ellers med brødmat og pålegg til frokost og niste.

Priser:
Medlem 1300,-, ikke medlem 1800,-.

Hva dekker prisen:
Buss, overnatting, felles middager, samt admin. Deltakerne må selv sørge for tørrmat, niste og termos. 

Utstyr som turdeltakeren må ha med:
Sovepose/lakenpose, ellers vanlig utstyr for overnattingsturer i fjellet. Godt fottøy viktig. Se ellers DNTs pakkelisete for sommerturer i fjellet.  

Krav til deltakerne:
Deltakerne må være i god form og kan bære ryggsekk på 8-12 kg.

Vilkår for deltakelse på fellesturer: 
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i våre generelle vilkår.

Medlemskap i DNT
På denne turen er det tillegg i prisen for de som ikke er medlemmer. Vi oppfordrer likevel alle til å melde seg inn og støtte vårt arbeid med å få flere ut på tur. Bli medlem i DNT!

UT.no
Mer generell informasjon finner du på hele Norges turplanlegger

Følg oss på Facebook Turer for voksne Stavanger Turistforening


 

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Anders Lindaas Bringedal
  • Amy Mir
  • Kaja Raa Storaker

Annonse