Stølsklassikeren i Suldal - Ryfylkestiens indrefilet (518)

Fellestur

Fra dato
14. juni kl. 13:00
Til dato
16. juni
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Voksne
Turtyper
Fellestur, Fottur, Tematur, Bleskestadmoen, Hyttettur
Arrangører
Stavanger Turistforening, Voksengruppa STF
Turområde
Ryfylkeheiane (se kart)
Turkode
518
Dette arrangementet er over!

Suldalsheiene er på mange måter majesteten blant våre heier. Her finner en de vakreste og meste ruvende toppene i fylket, rester av gamle ferdselsveier og flotte og godt bevarte stølsområder som forteller om en annen tid i fjellet.
I det vakre stølsområdet Bleskestadmoen i Suldal bygde Stavanger Turistforening sin aller første hytte. Det var ikke tilfeldig. I denne frodige fjelldalen var det i tidligere tider markedsplass hvor suldøler og austmenn møttes til hestehandel, og med stølsdriften ble dalen et møtested mellom bygdefolk og byfolk. Legg til at omgivelsene er som malt av Tidemand og Gude.

På turen går vi i sporene til våre forfedre. Vi starter ved Bleskestad og går bratt opp lia og østover på gammel kløvsti over myrer og frodige stølsmoer. Etter dyp søvn i historiske omgivelser på Bleskestadmoen går ferden videre gjennom en kjede av velstelte stølsidyller og opp i snaufjellet før sjarmøretappen inn til nye og utrolig flott beliggende Jonstølen turisthytte. 

NB! Turleder har med hund. Hunden går i bånd og sover i eget bygg for hunder.

Fredag:
Ferje fra Stavanger til Tau. Avreise Fiskepiren fredag kl 13.00. Vi kjører i privatbiler til Hjelmeland. Tar videre ferje til Nesvik. Deretter til Bleskestad. Vi må videre opp til Jonstølen og sette igjen en bil til søndag (dette avtales på planleggingsmøte).
Fra Bleskestad bratt opp skogsvei gjennom furuskog. Videre på sti fram til Bleskestadåna og over på bro. Etter dette går løypa i mer åpent landskap, over myrer og frodige stølsmoer fram til den tradisjonsrike hytta bygget i 1891. I 2001 ble det satt opp ny hovedhytte samtidig som gammelhytta ble restaurert sammen med eldhuset og løa.

Lørdag: 
Gjennom tett bjørkeskog og bratt oppover langs det mektige Vallarjuvet. Fra Moltenuten bærer det jevnt nedover Skromledalen til Krokvasstølen og videre på den gamle stølsveien ned Dritarbakken til Skitstølen. Gaukstølåna følges nedover det vakre dalføret før en svinger mot Jonstølen. Felles middag om kvelden. Gangtid ca 5 timer.

Søndag:
Etter frokost og utvask tar vi fatt på hjemreisen fra Jonstølen og ned til veien ca 30 min og videre til Stavanger. Avhengig av deltakernes form, ønsker og værforhold, kan vi ta en kort formiddagstur med lett sekk, for eksempel til Sandvatnet (933 moh) før retur til Jonstølen og videre til parkeringen. 

Turledere:
Torstein Haaland 99531490 og Amy Mir.

Mat:
Ta med egen brødmat, pålegg og drikke til hele turen. Turlederne ordner middag lørdag kveld.

Priser: 
Medlem 850,-, ikke medlem 1150,-.

Hva dekker prisen?
Admin, turledelse, overnatting og middag. Kostnad for privatkjøring er kr 3/km pluss eventuelle ferjer og bomavgift som deles på alle inkludert sjåføren.

Utstyr som turdeltakerne må ha med:
Lakenpose. Se ellers DNTs pakkeliste for sommerturer i fjellet

Kart: 
Turkart Suldalsheiene 1: 50 000

Planleggingsmøte:
Orientering om turen, praktiske detaljer, tar vi på planleggingsmøtet tirsdag 11/6 kl 18 i STFs tursenter

Vilkår for deltakelse på fellesturer: 
Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og aksepterer vilkårene som er beskrevet i våre generelle vilkår.

Medlemskap i DNT
På denne turen er det tillegg i prisen for de som ikke er medlemmer. Vi oppfordrer likevel alle til å melde seg inn og støtte vårt arbeid med å få flere ut på tur. Bli medlem i DNT!

UT.no
Mer generell informasjon finner du på hele Norges turplanlegger

Følg oss på Facebook Turer for voksne Stavanger Turistforening

Stølsklassikeren i Suldal - Ryfylkestiens indrefilet (518)

Suldalsheiene er på mange måter majesteten blant våre heier. Her finner en de vakreste og meste ruvende toppene i fylket, rester av gamle ferdselsveier og flotte og godt bevarte stølsområder ...

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Amy Mir
  • Torstein Haaland

Annonse