Fra Viglesdalen til Lysebotn (736)

Fellestur

Fra dato
3. september 2019 kl. 09:30
Til dato
6. september 2019
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Seniorer
Turtyper
Fellestur, Fottur, Hyttetur, Senior, Betjenthytte
Arrangører
STF 60+, Stavanger Turistforening , Strand og Forsand turlag
Turområde
Hardangervidda, Ryfylkeheiane (se kart)
Turkode
736
Dette arrangementet er over!

På denne midtuketuren står opplevelsene i kø. Vi skal innom STFs aller nyeste hytte Viglesdalen, før turen går over Klinkehorten på vei til Stakken. Deretter på lett sti til Nilsebudammen og skyss til Lysebotn. Her avlegger vi Hauane B&B et besøk hvor traktering, omvisning og tur står på programmet. Tre retters middag og overnatting tar vi på Lysefjorden turisthytte, hvor vi tidlig neste morgen tar hurtigbåten tilbake til Stavanger. 

Tirsdag 3. september:
Oppmøte på kaien ved Tauferja kl. 9.30. Avreise med Tauferja kl. 9.45. På Tau tar vi buss til Nes i Årdal hvor turen starter. Hele turen går på en fascinerende driftevei som ble bygget av svenske ”slusker” i årene 1907-1912. Ruten starter ved parkeringsplassen på Nes og går på bro over Storånå. Videre i østlig retning i jevn stigning hvor Sendingfossen, Hiafossen og Granefossen passeres. På motsatt side av elva kan en se den nedlagte garden Hia. Stien fortsetter sør for en liten fjellrygg, over en kneik og fram til en forseggjort steinbro som fører over elva mellom Viglesdals- og Hiavatnet. Drifteveien fortsetter på nordsiden av Viglesdalsvatnet og gjennom ura Kvitaråsa. Høyt oppe stikker formasjonen Risen seg fram i den bratte fjellveggen. Like før en er framme ved Viglesdalshyttene passeres tuftene etter garden som lå her inne. Turen er 6,9 km og tar 3 timer. 

Vi innlosjerer oss på STFs nyeste hytte i Viglesdalen, lager middag og koser oss. 

Onsdag 4. september:
Etter frokost og utvask går vi til Stakken. Ruten følger drifteveien i østlig retning over Viglesdalsbøen og opp Benkjene. Fra sperredammen i Steggjaskaret fortsetter stien over en markert morenerygg. Ryggen er et resultat av et samløp mellom to bretunger og har derfor fått preg av en kvass kam. Ruten fortsetter forbi Steggjadalen, mot Uføresdalen og opp Slengjen til Klinkehorten (1010 m.o.h.). Her er kampesteiner i alle størrelser strødd utover. Ved ”kompasset” har små og store fjellvandrere i årenes løp samlet steiner og skrevet initialene sine. Her oppe er det en makeløs utsikt over fjellheimen og på fine dager kan en se Folgefonna. Fra Klinkehorten bærer det bratt ned til Stakken og fram til hytta. Steinblokken i skaret vest for den gamle gjeterhytta ligner på en høystakk, derav navnet. Turen er 8,5 km lang og tar 4 timer. Middag og kveldskos.

Torsdag 5. september:
Etter frokost og utvask går vi til Nilsebudammen. Ruta går langs sørsiden av Stakkavatnet og Storhillervatnet, vest for Nilsebuvatnet og fram til Nilsebu dam.turen er ca 4 km lang og tar 2 timer. Ved dammen får vi skyss til Hauane Bed&Breakfast. Vi blir møtt på tunet av vertskapet som vil traktere oss med mat og drikke, gi oss en omvisning på stedet, og ta oss med på en tur i området. Etter dette blir vi fraktet til Lysefjorden turisthytte for overnatting og tre retters middag. 

Fredag 6. september:
Etter tidlig frokost går vi ned til kaien i Lysebotn og tar hurtigbåten tilbake til Stavanger.

Turledere:
Henry Moore, 908 38 461, Guro Waksvik, 979 84 811.

Priser:
Medlem kr 2650, ikke medlem kr 3450.

Hva dekker prisen:
Turledelse, buss, båt, skyss i Lysebotn, overnatting Viglesdalen og Stakken, omvisning og mat Hauane B&B, overnatting og tre retters midag Lysefjorden turisthytte.  Den enkelte må ha med egen tørrmat. 

Kart:
Hjelmelandsheiene 1: 50 000

Utstyr som turdeltakeren må ha med:
Vanlig turtøy og lakenpose. Se ellers DNTs pakkeliste for sommerturer. 

Utstyr som kan være kjekt å ha med:
Solbriller, solkrem, kikkert og fotoapparat. 

Planleggingsmøte:
Torsdag 29. august kl. 18 i STFs lokaler.

 

Fra Viglesdalen til Lysebotn (736)

På denne midtuketuren står opplevelsene i kø. Vi skal innom STFs aller nyeste hytte Viglesdalen, før turen går over Klinkehorten på vei til Stakken. Deretter på lett sti til Nilsebudammen ...

Kontaktinformasjon:

  • Torgunn Skrudland
  • Tlf. 51 84 02 13 / 950 41 315
  • E-post: torgunn@stf.no

Turledere:

  • Guro Waksvik
  • Henry J Moore