AVLYST! Rundtur i Frafjordheiene (735)

Fellestur

Fra dato
20. august 2019 kl. 09:00
Til dato
23. august 2019
Vanskelighetsgrad
Middels  
Passer spesielt for
Seniorer
Turtyper
Fellestur, Fottur, Hyttetur, Senior
Arrangører
STF 60+, Stavanger Turistforening
Turområde
Hardangervidda, Ryfylkeheiane (se kart)
Turkode
735
Dette arrangementet er over!

Opplev karrig høyfjellsterreng og frodige dalfører på denne klassiske turen gjennom Frafjordheiene landskapsvernområde. Vi tar en rundtur innom Sandvatn, Langavatn og Blåfjellenden før vi ender opp på Høgaleitet.

Tirsdag 20. august:
Vi samler oss utenfor STFs lokaler i Kannik mandag kl 0900 og kjører i privatbiler til Hunnedalen. En bil settes ved Høgaleitet, resten kjører til Lortabu. Fra parkeringsplassen ved gjeterhytta (Lortabu) ved Rv. 45, går ruten i nordvestlig retning opp langs vestsiden av Lysebekken. Store varder viser hvor den gamle drifteveien går. Lange deler av turen går på blanke svaberg og det er en stor kontrast å komme ned til det grønne og frodige Mangærne (sted hvor mange/flere elver møtes). Ruten fortsetter på helårsbro over elva som kommer fra Øyarvatnet, og svinger mer vest og passerer bekken fra Motjørn. Like etter Motjørn kommer en til veidelet mot Hunnedalen. Derfra 1 km nordover til hytta. Turen er ca. 7,6 km lang og tar 3 timer.

På Sandvatn lager vi middag sammen og koser oss i godt lag utover kvelden. 

Onsdag 21. august:
Etter frokost og utvask tar vi fatt på turen til Langavatn. Like ved hytta er det helårsbrud som passeres. Vi går til veidelet til Børsteinen, før det bærer over Strålausheia og ned til Langavatn. Turen er ca. 8 km lang og tar 4 timer. Middag og kveldskos.

Torsdag 22. august: 
Etter frokost og utvask går vi til Blåfjellenden. Fra hytta ved Langavatn går løypen ned dalen i sør-vestlig retning på vestsiden av Rundavatnet og over en liten åskam. Herfra videre nedover den frodige Blåstøldalen. Her har smeltevannselver gravd dype, V-formede nedskjæringer i de mektige breavsetningene. Ved Blåstølen vider dalen seg ut og her veksler det mellom grassletter og fattigmyrer. Elva passeres på gangsteiner. Stølen ble regnet som en særdeles god beitestøl og ble brukt inn i forrige århundret. I dag kan vi bare se murene etter huset, som var i brukbar stand fram mot første verdenskrig. Ruten fortsetter forbi Håndsteinslega og gjeterhytta under Blåfjellenden og fram til Leitesåna og hytta. Leitesåna krysses på bro. Turen er ca. 9, 4 km lang og tar 3-4 timer. Middag og kveldskos.

Fredag 23. august: 
Etter frokost og utvask går vi til Høgaleitet. Ruta starter bratt opp i sørlig retning til platået vest for Leitesvatnet. Videre gjennom blankskurt høyfjellsterreng. Herfra følger løypa den gamle drifteveien via Fossalegå og gjennom Olaskardet. Man går i vekslende høyfjellsterreng langs vestsida av Tverråni, og fortsetter på drifteveien forbi Futesæte og videre til Høgaleitet og Rv 45 i Hunnedalen. Sjåførene samler seg i en bil og kjører opp til Lortabu for å hgente de andre bilene. Turen er ca. 7,7 km lang og tar 3 timer. 

Turledere:
Hans Gornitzka, 405 11 012, Henry Moore.

Priser:
Medlem kr 1500, ikke medlem kr 1950.

Hva dekker prisen:
Turledelse, overnatting, middager. Den enkelte må ha med egen tørrmat. Kostnad for privatkjøring er kr 3/km pluss eventuelle ferjer og bomavgift som deles på alle inkludert sjåføren.

Kart:
Frafjordheiene 1: 50 000

Utstyr som turdeltakeren må ha med:
Vanlig turtøy og lakenpose. Se ellers DNTs pakkeliste for sommerturer. 

Utstyr som kan være kjekt å ha med:
Solbriller, solkrem, kikkert og fotoapparat. 

Planleggingsmøte:
Torsdag 15.08.2019 kl. 18.00 i STFs lokaler

 

AVLYST! Rundtur i Frafjordheiene (735)

Opplev karrig høyfjellsterreng og frodige dalfører på denne klassiske turen gjennom Frafjordheiene landskapsvernområde. Vi tar en rundtur innom Sandvatn, Langavatn og Blåfjellenden før vi ender opp på Høgaleitet. Tirsdag 20. ...

Kontaktinformasjon:

  • Torgunn Skrudland
  • Tlf. 51 84 02 13 / 950 41 315
  • E-post: torgunn@stf.no

Turledere:

  • Hans Gornitzka
  • Henry J Moore