Å vasse i matfatet! Tang og tare på Sankefestivalen. (1221)

Arrangement

Dato
4. august 2018 kl. 10:30 - 11:00
Vanskelighetsgrad
Enkel  
Passer spesielt for
Voksne, Barn, Ungdom
Turtyper
Arrangement, Festival, Naturlos, Tematur, Sankefestival
Arrangører
Hjelmeland Turlag, Barnas Turlag Stavanger , Stavanger Turistforening
Turområde
Ryfylkeheiane (se kart)
Turkode
1221
Dette arrangementet er over!

Har du noen gang vasset i fjæra og lurt på om du kunne spise noe? Vi vil vise deg at Tang og tare kan være en delikatesse.

I områder med rent sjøvann og store forekomster av tang og tare, kan vi gå på oppdagelsesjakt etter både delikat og god mat. Det er ikke levende tradisjoner for å høste tang og tare til middagsbordet i Norge, men hør på navnene til to av tangartene våre - grisetang og butare (bufe = kyr). Tang ble brukt til dyrefor i stor skala. Tang inneholder mineraler og sporstoffer som er veldig verdifulle for både mennesker og dyr, men samtidig er det noen stoffer som gjør at vi ikke bør spise disse sjøalgene i altfor store mengder.

I løpet av en halv times tid får du en kort innføring i våre vanligste tangarter, hvor og hvordan de høstes, om bærekraftig utnyttelse av ressursene og tips til hvordan tang kan brukes til mat. 

Etter foredraget arrangeres en rusletur langs stranden for å se på det som vokser og gror helt i strandsonen, både over og under vann.

Flere tips til oppskrifter og smaksprøver finner du på standen på torget på Sankefestivalen. Her kan du også bli med å tilberede noen småretter selv. 

Foredrag om tang og tare
ved Ellen Tjørnhom Bøe fra Jærsoppen - Nyttevekstforeningen avd. Rogaland.
Tid: kl 10-30-11.00 på Hjelmeland bilbliotek (50 meter fra torget på Sankefestivalen)
Foredraget er gratis, men med påmelding.

Rusletur i strandsonen i Hjelmelandsvågen
ved Ellen Tjørnhom Bøe fra Jærsoppen - Nyttevekstforeningen avd. Rogaland.
Kl. 11.15 - 12.00
Gratis! Ingen påmelding.

Stand med tang og tare på "torget" under Sankefestivlen
Kl 12-16.00
Kom innom vår stand når det passer. På standen kan du få mange av våre ulike tangarter og få med noen "fun facts" på veien.Gjennom dagen lager vi småretter med tang og tare med prøvesmaking etterhvert som rettene trylles fram. Du kan prøve å lage noe selv også, eller bare se og høre. Har du noen gode tips selv også så del de gjerne med oss. 

Ansvarlig for stand med tang og tare: 
Jærsoppen ved Ellen Tjørnhom Bøe
Stavanger Turistforening ved Anne Katrine Lycke 
 

Tang og tare er bare et av mange tema på Sankefestivalen i Hjelmeland 4-5. august. Sjekk hele programmet for Sankefestivalen!

Å vasse i matfatet! Tang og tare på Sankefestivalen. (1221)

Har du noen gang vasset i fjæra og lurt på om du kunne spise noe? Vi vil vise deg at Tang og tare kan være en delikatesse. I områder med ...

Kontaktinformasjon: